Πιστεύω πως η μαγεία είναι τέχνη και πως η τέχνη, είτε πρόκειται για μουσική,  ζωγραφική,  λογοτεχνία,  γλυπτική ή οποιαδήποτε άλλη, είναι -κυριολεκτικά- μαγεία.

Η τέχνη, όπως και η μαγεία, είναι η επιστήμη της διαχείρισης των συμβόλων, των λέξεων και των εικόνων, η  πραγματοποίηση αλλαγών στη συνείδηση….

Πραγματικά, το να κάνεις μάγεια είναι απλούστατα το ίδιο πράγμα με το να συλλαβίζεις,

να παίζεις με τις λέξεις, να διαμορφώνεις τις συνειδήσεις των ανθρώπων,

γι’ αυτό κι εγώ πιστεύω πως κάθε καλλιτέχνης ή συγγραφέας

είναι ό,τι πιο κοντινό έχει ο σύγχρονος κόσμος στον σαμάνα.

Alan Moore

 

Η αίθουσα τέχνης ena contemporary/kaplanon galleries εγκαινιάζει το εικαστικό έτος 2017 – 2018 , την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου στις 20:00, με τη νέα ατομική έκθεση της Αλεξάνδρας Μαράτη με τίτλο  EX PLORATIONS

 

Πρόκειται για μια νέα σειρά έργων στα οποία η διεθνώς καταξιωμένη εικαστικός επειχειρεί να εξερευνήσει, όπως λέει και η ίδια,  «έρημους τόπους, αγνώστων διαστάσεων, που συχνά βρίσκονατι υπό την επήρεια ακραίων καιρικών φαινομένων σε μια διαδικασία ψυχικού μετασχηματισμού». Καταφεύγοντας σε υλικά όπως σπρέι και ακρυλικά, που της εξασφαλίζουν ένα αμμώδες ή κολλώδες επίχρισμα, πλάθει «πολλαπλά επίπεδα κινούμενης άμμου, παροδικά και μόνιμα. Πρόκειται για μια οπτικο-χωροταξική απομνημόνευση που απεικονίζει ιπτάμενα αντικείμενα, φασματικές μορφές ή γεωμετρικά σχήματα σε αποχρώσεις της αύρας. Ενίοτε, απότομα κενά εντείνουν την αίσθηση της απώλειας ή μιας επικείμενης καταστροφής…. περίεργα χτισμένα ακόμη οικοδομήματα σχηματοποιούν εικαστικά αρχετυπικά οράματα του ασυνειδήτου ή εμπνέονται  από στοιχεία της ίδιας της φύσης. Το άγνωστο του εξωτερικού κόσμου συνδέεται με το άγνωστο του εσωτερικού, προκαλώντας το θεατή να συμπλεύσει με το ατομικό του…όχημα».

Mέσα από έργα – κρυπτογράμματα που συστήνουν προσωπικούς λαβυρίνθους, η Μαράτη εκφράζει την αφοσίωσή της στο παιγνιώδες, στην εξερεύνηση ως διανοητική πρόκληση μετατρέποντας το ζωγραφικό έργο σε μια κατ’ ουσίαν εγκατάσταση με χωροχρονική διάσταση και κβαντικές αναφορές. Η εξερεύνηση ή ex-ploration γίνεται και πλεύση και αποκτά διαγνωστική/ ψυχαναλυτική διάσταση συντείνοντας στην κατάκτηση αυτού που διαφεύγει από το συνειδητό και αναδύεται μέσω της θεραπευτικής λειτουργίας της τέχνης. Άξιο πνευματικό τέκνο του μέντορά της Alan Moore, η Αλεξάνδρα Μαράτη αποδεικνύει μέσα από την καινούργια της δουλειά πως η τέχνη είναι πράγματι μαγεία και η μαγεία είναι τελικά τέχνη.

 

Διάρκεια έκθεσης: 19 Σεπτεμβρίου –  14 Οκτωβρίου 2017