Οι kaplanon galleries συμμετέχουν, όπως κάθε χρόνο, στην Art Athina 2017 φιλοξενώντας στο περίπτερο της  kaplanon5 Art Gallery  τη νέα ατομική έκθεση της Ειρήνης Ηλιοπούλου με τίτλο «Δάσος της Βροχής».

Πρόκειται για την δέκατη έβδομη ατομική έκθεση της διακεκριμένης ζωγράφου στην οποία τον πρώτο ρόλο έχει το υδάτινο στοιχείο και οι μετουσιώσεις του όπως αυτές διαδραματίζονται μέσα σε αρκαδικής έμπνευσης τοπία που μοιάζουν βγαλμένα από τη αρχέγονη παράδοση της βουκολικής ποίησης και τους πίνακες των Claude Lorrain και Nicolas Poussin.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Νίκο Γ. Μαστροπαύλο «Η νέα, υδροχαρής, ζωγραφική της Ειρήνης Ηλιοπούλου μοιάζει να έρχεται από πολύ μακριά. Πριν την Ιστορία, από την εποχή του μύθου, όταν το Ομηρικό σύμπαν περιβαλλόταν από έναν ατέρμονα ωκεανό. Μετά την Ιστορία, από την εποχή του λόγου, όταν η Γη ταξίδευε σαν σχεδία πάνω στο νερό. Αυτό μας είπε ο σοφός Θαλής από την ανοιχτή στους μεγάλους πολιτισμούς της Ανατολής και στα ταξίδια Μίλητο της Μικράς Ασίας, και άρχισε να μετακινεί τον νου των ανθρώπων από τον μύθο στον λόγο. Μας είπε σίγουρα ότι τα πάντα γεννιούνται από το νερό και πολύ πιθανόν να μας είπε ότι τα πάντα είναι νερό.

Και υπάρχουν και σήμερα δημιουργοί που επιχειρούν να απαντήσουν με την τέχνη και την ευαισθησία τους. Όπως η Ειρήνη Ηλιοπούλου, η οποία μας δίνει με τη νέα σειρά των έργων της, την σαφή απάντηση – ναι, τα πάντα είναι νερό – και γίνεται έτσι ένας εκ των αρχηγών των ζωγράφων των καιρών μας, που επιφυλάσσουν στα έργα τους τόσο εκτεταμένο γενεσιουργό ρόλο στο νερό. Προσέξτε, δεν είναι η παρουσία του νερού που συνέχει τα πάντα, αλλά η παντοδυναμία του.

Το υγρό στοιχείο, τα γλυκά και βαθειά νερά, είναι η συνεκτική ύλη που κτίζει τα νέα έργα της ζωγράφου. Διαβρώνει τα πάντα απ’ άκρη σ’ άκρη με ζωοποιές παρεμβάσεις. Δεν είναι ένα από τα στοιχεία της σύνθεσης, ή έστω το κυρίαρχο, αλλά αυτό που ενσωματώνει νόημα σε όλα τα άλλα. Τους δίνει, από τον πολύπλοκο χαρακτήρα, της ρευστότητας λόγου χάρη, έως το παιχνίδι της απλής αντανάκλασης του εαυτού τους. Ο κόσμος της ζωγράφου είναι υδρόβιος· πλημμυρισμένος από ορατό και αόρατο νερό. Όλα επιπλέουν ή αναδύονται. Τα σπασμένα είδωλα των κορμών, η περιπέτεια του κισσού, τα νούφαρα, οι ίριδες, οι αγελάδες, ακόμη και οι ανθρώπινες ιστορίες όπως εκείνη της δερμάτινης τσάντας ή των παιδιών που κολυμπούν.

Το δάσος που καταλαμβάνει τη μεγαλύτερη επιφάνεια των έργων είναι, φυσικά, τροπικό, της βροχής· πυκνό, χωρίς ξέφωτα. Η ζωγράφος, όπως και η φύση, αντιπαθεί το κενό. Πάντα προσπαθεί να γεμίσει τις τρύπες. Αυτό δημιουργεί παράλληλες ιστορίες μέσα  στα έργα της, πολυπλοκότητα στα νοήματα και στην τεχνική.  Αυτή τη φορά η υγρασία είναι πολυπλοκότητα. Ούτως ή άλλως για τη ζωγράφο κάθε νέο έργο είναι ένα στοίχημα. Αλλιώς, λέει, δεν έχει κανένα νόημα να κάνεις κάτι που ήδη γνωρίζεις να κατασκευάζεις καλά. Και πάντα μέσα στην αναζήτηση του νέου, υπάρχει η πρόκληση του τυχαίου και της έκπληξης. Η ζωγράφος τα προσκαλεί και τα προκαλεί τεχνικά με το νερό, κατακλύζοντας και πλημμυρίζοντας τα έργα που ήδη τους έχει δώσει μια πρώτη υπόσταση. Οι καινούργιες φόρμες, οι δροσερές ιδέες, οι νέες δημιουργίες αναδύονται από το νερό. Όλα τα δημιουργεί το νερό, όλα είναι νερό…»

Στο περίπτερο της  ena contemporary Art Gallery  την ομαδική έκθεση με τίτλο “Little Gems”.

Πρόκειται για μια έκθεση που συγκεντρώνει έργα είκοσι συνεργατών της γκαλερί σε μια απόπειρα ιχνηλάτησης του σύγχρονου εικαστικού τοπίου στην Ελλάδα επενδύοντας στον πλουραλισμό της καλλιτεχνικής έκφρασης και στην αναγνώριση της ανάγκης για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής πολυμορφίας στα πλαίσια μιας ευρύτερης και ουσιαστικότερης διερεύνησης των διαφόρων εικαστικών τάσεων που απασχολούν το εικαστικό στερέωμα της χώρας σήμερα.

Επιδεικνύοντας δυναμική αυτόνομη παρουσία μέσα από μια προσεκτική σύνθεση ετερόκλητων αλλά εξίσου ουσιαστικών προτάσεων, καθένας από τους είκοσι συμμετέχοντες καλλιτέχνες αντανακλά μια διαφορετική οδό προσέγγισης των προκλήσεων  με τις οποίες έρχεται καθημερινά σε αντιπαράθεση ο σύγχρονος δημιουργός  συμβάλλοντας ταυτοχρόνως στη σύνθεση μιας συνοπτικής αλλά εύγλωττης και εμπεριστατωμένης επισκόπησης όλων των καίριων τάσεων που απασχολούν την τέχνη αυτή τη στιγμή έτσι όπως αυτές εκπροσωπούνται από τους καλλιτέχνες των kaplanon galleries.

Ωστόσο, αυτό που προκύπτει μέσα εντέλει μέσα από τη φετινή παρουσία της ena contemporary Art Gallery Art Athina είναι ο ανεξάντλητος πλούτος των καλλιτεχνικών προτάσεων των συνεργατών της, η πληρότητα και η εγκυρότητα της εικαστικής φυσιογνωμίας μιας γκαλερί που φιλοδοξεί με την πορεία της να αφήσει το σημάδι της τόσο στην εικαστική όσο και στην ευρύτερη πολιτιστική ζωή της χώρας.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι:

Αναστασίου Δημήτρης, Αποστολάτου Εύα, Βογιατζή Ειρήνη,  Διακοδημητρίου Μαρία, Θεοχάρης Σταμάτης, Καβούνης Γιώργος, Καρακάσογλου Γιώργος, Κόνιαρης Νίκος, Κοσμαδάκης Αντώνης, Κρανάκης Νίκος, Λεοντόπουλος Νίκος, Μπατινάκης Τίμος, Μπελιβανάκη Λίλα,  Πιστώνης Αχιλλέας, Ραχούτης Θανάσης, Σίσκος Νίκος, Σούλης Βασίλης, Fambris Georgia, Φιλιππούση Βιργινία, Χαδουλού Κατερίνα