Το Dada είναι σαν τις ελπίδες σου: τίποτα
σαν τον παράδεισό σου: τίποτα
σαν τα είδωλά σου: τίποτα
σαν τους ήρωες σου: τίποτα
σαν τους καλλιτέχνες σου: τίποτα
σαν τη θρησκεία σου: τίποτα
Francis PICABIA

 

Από τα σημαντικότερα κινήματα στην ιστορία της δυτικής τέχνης, το dada έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1916, όταν μια ομάδα νεαρών καλλιτεχνών, ανδρών και γυναικών, συγκεντρώθηκαν στη Ζυρίχη και τάραξαν συθέμελα τα θεμέλια του τότε καλλιτεχνικού κόσμου. Φανατικοί πασιφιστές, μάρτυρες αλλά συχνά και θύματα και οι ίδιοι των φοβερών δεινών του Πρώτου Παγκόσμιου πολέμου, τα μέλη αυτής της ομάδας αντιμάχονταν την ιεραρχία και την τάξη κάθε μορφής, έθεταν υπό αμφισβήτηση τους καθιερωμένους κανόνες και τις ακαδημαϊκές παραδόσεις και διακήρυτταν την ανάγκη για την δημιουργία ζωγραφικής, σχεδίων, γλυπτών και performances που θα καταργούσαν τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ καλών και εφαρμοσμένων τεχνών. Επιδίωξή τους ήταν να συλλάβουν το πνεύμα της σύγχρονης ζωής ενσωματώνοντας αντικείμενα της καθημερινότητας όπως αποκόμματα εφημερίδων, τμήματα μηχανών και πληθώρα άλλων ετερόκλητων αντικειμένων στα έργα τους εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο το στοιχείο του τυχαίου στην καλλιτεχνική διαδικασία και απορροφώντας την εικονογραφία της λαϊκής κουλτούρας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Τίποτα δεν ήταν πλέον το ίδιο στην Τέχνη μετά τους ντανταϊστές. Άλλαξαν ριζικά την έννοια του έργου τέχνης, επαναδιατύπωσαν το περιεχόμενο της αισθητικής και άνοιξαν το δρόμο για τα μεταγενέστερα avant-garde κινήματα όπως ο σουρεαλισμός, η pop art και η εννοιολογική τέχνη.
Σήμερα, εκατό χρόνια μετά, το ερώτημα που κυριαρχεί με αφορμή αυτούς τους επετειακούς εορτασμούς δεν είναι άλλο από το εξής: Πόσο επίκαιρο είναι το dada σήμερα;
Το πνεύμα του παραμένει ζωντανό ή έχει μεταβληθεί σε φάντασμα του εαυτού του προδίδοντας πνεύμα και αρχές και καταλήγοντας σε θλιβερό λείψανο ενός δυναμικού, πολλά υποσχόμενου παρελθόντος;
Μέσω της έκθεσης “Dada siegt”, η Kaplanon 5  δίνει την δυνατότητα σε δέκα έξι σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες να επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση ακριβώς σ’ αυτά τα ερωτήματα, προσπαθώντας ν’ αναπτύξουν έναν δυναμικό διάλογο μεταξύ των αρχών αυτού του επαναστατικού κινήματος και του προσωπικού τους καλλιτεχνικού τους ιδιώματος, διερευνώντας τις δυνατότητες αλληλεπίδρασης, επανερμηνείας ή ακόμη και υπέρβασης του ντανταϊσμού σε μια εποχή μετάβασης, αβεβαιότητας και ανασφάλειας που φέρει πολλές ομοιότητες μ’ εκείνη που, ακριβώς πριν από έναν αιώνα, γέννησε και εξέθρεψε αυτό το μοναδικά αυθεντικό κίνημα.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Δημήτρης Αναστασίου, Σύλβια Αντωνιάδη, Ειρήνη Βογιατζή, Λεωνίδας Γκέλος, Μαρία Διακοδημητρίου, Fambris Georgia, Σταμάτης Θεοχάρης, Δημήτρης Καλυβιώτης, Σοφία Κυριακού, Νίκος Λεοντόπουλος, Κατερίνα Πέτρουλα, Αχιλλέας Πιστώνης, Νίκος Σίσκος, Βιργινία Φιλιππούση, Κατερίνα Χαδουλού, Αθηνά Χατζή.
Κείμενα: Ξένη Μπαλωτή, Χριστίνα Σωτηροπούλου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, πρώτη ημέρα του gallery weekend στο οποίο συμμετέχουν και φέτος οι Kaplanon galleries.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2017 και οι ημέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης θα είναι οι εξής:
Σάββατο 17/12 & Κυριακή 18/12 (Weekend gallery) 11:00 – 18:00
Τρίτη: 20/12 & 27/12: 12:00 – 20:00
Τετάρτη: 21/12 & 28/12: 16:00 – 20:00
Πέμπτη: 22/12, 29/12 & 5/1/2017: 12:00 – 20:00
Παρασκευή: 23/12 & 30/12: 12:00 – 15:00
Σάββατο 7/1/2017: 12:00 – 15:00
Κλειστά: 19, 24, 25, 26, 31/12/2016 & 1, 2, 3, 4, 6/1/2017.