Την Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014, στις 8 το βράδυ, εγκαινιάζουμε

στην Αίθουσα Τέχνης “ena” την ομαδική έκθεση Φωτογραφίας

των μελών της Ομάδας «Κάθε Σάββατο στην Αθήνα» του Νίκου Βατόπουλου

με θέμα την «Αθήνα».

Συμμετέχουν 60 φωτογράφοι με 150 φωτογραφίες τους.

Παράλληλα θα παρουσιάσουμε το «Ημερολόγιο 2015» με φωτογραφίες της έκθεσης.

 

Ο Νίκος Βατόπουλος γράφει για την έκθεση: «Οι πόλεις φωτογραφίζονται στην εποχή μας με ένα ρυθμό αδιανόητο έως προχθές, καθώς όλοι, λίγο-πολύ, θεωρούν αυτονόητη την καταγραφή της αστικής ζωής. Άγνωστο πόσες από τις εκατομμύρια φωτογραφίες που αθροίζονται καθημερινά σε μία αχανή τράπεζα δεδομένων θα διασωθούν, θα μελετηθούν ή θα αποτελέσουν κομμάτι της συλλογικής μνήμης στο μέλλον. Αυτό, όμως, που επιτυγχάνεται με εντυπωσιακή ταχύτητα (αλλά σε ένα βάθος που μένει να διερευνηθεί) είναι η παγίωση μίας πιο προσωπικής σχέσης με το άστυ. Η πόλη ως δρώμενο, ως θεατρική σκηνή, ως οθόνη αναμνήσεων, ως πεδίο ονειροπόλησης, ως προέκταση του εσωτερικού μας μονολόγου, κέλυφος, γέφυρα και δίχτυ, μετατρέπεται σε διαρκές δέλεαρ και σε μόνιμη πηγή αλληλοτροφοδότησης.

Η ομάδα «Κάθε Σάββατο στην Αθήνα», ήδη από την ίδρυσή της (2011), καλλιέργησε και ενθάρρυνε τη φωτογράφηση της πόλης. Σταδιακά, είδαμε πολλά ταλέντα να ξεχωρίζουν, γνωρίσαμε τη δουλειά καλλιτεχνών και επαγγελματιών της ομάδας, παρακολουθήσαμε την εξέλιξη πολλών δεξιοτήτων. Το δίκτυο που άρχισε να εξυφαίνεται από τις πρώτες κιόλας εξωστρεφείς κινήσεις της ομάδας, με οργάνωση θεματικών ή μη εκθέσεων φωτογραφίας, έδειξε ότι η συστηματική φωτογράφιση της Αθήνας αποδίδει καρπούς.

Το Ημερολόγιο 2015 περιλαμβάνει επιλογή από τις φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην μεγαλύτερη, ως τώρα, ομαδική έκθεση της ομάδας στην Αίθουσα Τέχνης «ena» από τις 14 Οκτωβρίου ως τις 8 Νοεμβρίου 2014. Είναι μία καλειδοσκοπική παρουσίαση της Αθήνας, έτσι όπως την είδαν, την ένιωσαν και την προσέλαβαν οι πολλοί φωτογράφοι του «Κάθε Σάββατο στην Αθήνα». Η ποικιλία των θεμάτων, των αισθητικών προσεγγίσεων και της προσωπικής ματιάς έχει συμβάλει σε ένα αποτέλεσμα που έρχεται να αθροιστεί στο μεγάλο, σύγχρονο φωτογραφικό αφήγημα της Αθήνας. …”