Ακινησία – Κίνηση Σιωπής

μια φωτογραφική ακροβασία

 

Μέσα από την ελεύθερη αυτή φωτογραφική θεματολογία ο κόσμος εικονίζεται ως θραύσμα της πραγματικότητας. Ο φακός εστιάζει στη σκηνή ενός τοπίου, στο πρόσωπο μιας γυναίκας, στις αντανακλάσεις του φωτός, στο βαγόνι ενός τρένου, στις ορατές και ίσως αόρατες ευθείες που χαράζουν οι γραμμές παλιών κτηρίων, στην κόκκινη σκόνη μιας πόλης ή σε ένα πλοίο χωρίς προορισμό. Όλα μοιάζουν να είναι ακίνητα, όμως κινούνται.

Μνημειώνεται η ακινησία της πραγματικότητας, η σιωπηλή αύρα των αισθήσεων, η μοναξιά και η αποστασιοποίηση που εκφράζουν οι ανθρώπινες καταστάσεις και ιδιότητες. Όλα αυτά μέσα από την παύση, την ακινησία, τη σιωπή τελικώς που εκφράζει το ήδη φωτογραφημένο γεγονός.

Η όραση όμως προσπαθεί να εντοπίσει και άλλες, ίσως πιο δυναμικές και ιδιαίτερα λεπτές ισορροπίες που ενυπάρχουν και λειτουργούν underground μέσα στη φωτογραφημένη εικόνα. Η όραση προσπαθεί να κατανοήσει το ίχνος της σιωπηλής κίνησης του κάδρου, το ένστικτο και τη σκοτεινή αύρα της πραγματικότητας, τους ήχους της σιωπής. Το ίδιο το κάδρο ως αυτόνομη οντότητα, αλλά και ως συνέχεια της πραγματικότητας, διερευνά τα ίχνη των αισθήσεων, τις κρυφές όψεις της διαδρομής του φωτός και του στίγματός του στον χώρο και στον χρόνο. Αποκαλύπτεται έτσι μια φωτογραφία που κινείται πάντα «ανάμεσα», που βρίσκεται πάντα σε ένα «μεταίχμιο» αισθήσεων και αισθημάτων.

Αυτή η φωτογραφική ακροβασία είναι και ο στόχος αυτής της ατομικής έκθεσης. Η ανάδειξη δηλαδή ενός φωτογραφημένου κόσμου που βρίσκεται πάντα στο μεταίχμιο των αισθήσεων και των αισθημάτων μιας πραγματικότητας προσδιορισμένης, πάντα όμως ρευστής και αεικίνητα σιωπηλής, μιας ποιητικής τελικώς πραγματικότητας.

 

Ζαχαρίας Κατσακός

 

Διάρκεια εκθεσης: 2 εως 18 Μαίου 2019

Ωράριο λειτουργίας :

Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή 12.00 – 14.00 & 18.00 -20.00. Τετάρτη & Σάββατο 12.00 – 15.00. Κυριακή & Δευτέρα κλειστά ή κατόπιν συνεννόησης